RSS

Ανοιχτή Επιστολή Γυναικών Δημοσιογράφων για την υπεράσπιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου (και ένα σχόλιο)

12 Apr

Σχόλιο Κόκκινου Τύπου: Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες του ιστολογίου, αποφεύγουμε τον σχολιασμό κειμένων που προέρχονται από πολιτικούς ή εργατικούς φορείς, όποτε τα αναδημοσιεύουμε, χάριν της ενημέρωσης και του διαλόγου ανάμεσα στα διάφορα ρεύματα της αριστεράς. Εξαίρεση, αποτελεί η παρούσα επιστολή που δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Αν και είναι σωστή η διαπίστωση για την προσδοκώμενη υιοθέτηση της “θεωρίας των δύο άκρων” από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας (έστω κι αν το ένα “άκρο” είναι η “αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορεί να μένει ασχολίαστο το παιχνίδι της παραπλάνησης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ (με τη λίστα Λανγκάρντ εν προκειμένω) που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και μήνες. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η εν λόγω βουλευτής έχουν συμβάλει κατά μείζονα τρόπο σε αυτό.

Καμία “διαστρέβλωση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει. Αντίθετα, είναι η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις όποιες ριζοσπαστικές διακηρύξεις έκανε προεκλογικά, προκειμένου να διαχειριστεί την αστική εξουσία. Όσο για την “απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου”, λες και είναι αυτό το ύψιστο ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, παραπέμπουμε σε παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με την στάση των κομμουνιστών απέναντι στο αστικό κοινοβούλιο που βέβαια, ουδεμία σχέση έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί η  επιστολή που λάβαμε από το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου:

Ανοιχτή Επιστολή Γυναικών Δημοσιογράφων

Εδώ και μήνες παρακολουθούμε μια συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της βουλευτού του Σύριζα, Ζωής Κωνσταντοπούλου: επιλεκτικές «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης αποσπασμάτων των διαλόγων της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, μονομερή ρεπορτάζ, απαξιωτικά σχόλια για την προσωπικότητά της και τη μέθοδο εργασίας της ως νομικού και μέλους της επιτροπής (πρόσφατα την αποκάλεσαν “θηλυκό Ιαβέρη” αλλά και “χυδαίο υποκείμενο”). Αποκορύφωμα αυτής της επιχείρησης το σεξιστικό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, όπου – στη χυδαιότερη ως τώρα εκδοχή της- παρουσιάζεται η θεωρία των δύο άκρων. Η μαχητική βουλευτίνα της Αριστεράς εξισώνεται με τον ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη. Από την άρρωστη αυτή εξίσωση προκύπτει «το ερμαφρόδιτο τέρας Ζωή Κασιδιάρη»!

Ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και μαχόμενες γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, θεωρούμε απαράδεκτη τη στράτευση συναδέλφων μας σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση: στοχεύει στην πολιτική εξόντωση μιας μάχιμης νέας βουλευτίνας και, εντέλει, στη διαστρέβλωση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Καταδικάζουμε δημόσια τον λαϊκισμό, τη βαρβαρότητα και την ανηθικότητα αυτού του «δημοσιογραφικού» λόγου. Καταδικάζουμε τα ρεαλιστικά και τα μεταφορικά (αλλά εξίσου βίαια και εξίσου τρομακτικά) χαστούκια που δίνουν σε βουλευτίνες οι όποιοι Κασιδο-Πρετεντέρηδες. Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας να πάρουν δημόσια θέση, να μην νομιμοποιήσουν, τουλάχιστον ηθικά, την έκπτωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, να υπερασπιστούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να προστατεύσουν το κύρος του κλάδου μας.

Πόπη Χριστοδουλίδου μέλος Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ, πρόεδρος του ΤΥΠ

Δήμητρα Κουντή μέλος Δ. Σ ΕΣΗΕΑ

Αλεξάνδρα Χρηστακάκη μέλος Δ.Σ ΠΟΕΣΥ

Μιμή Τουφεξή, πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕA

Ντίνα Δασκαλοπούλου
Κατερίνα Κατή

Ευγενία Λουπάκη

Λίνα Γιάνναρου

Ντέπυ Γκολεμά

Ματίνα Παπαχρηστούδη

Τζώρτζια Κοντράρου

Αφροδίτη Τζιαντζή

Φωτείνη Λαμπρίδη

Νινέτα Βιδάλη

Ελεάννα Ροζάκη

Λαμπρινή Χ. Θωμά

Αγγέλα Νταρζάνου

Δώρα Σαρρή

Ελευθερία Αλαβάνου 

Τζούλι Τσίγκα

Χριστίνα Βίδου 

Αννα Σαμπατακάκη 

Ελένη Βασιλάκη

Ντάνι Βέργου

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Ανθή Παζιανού, γραμματέας ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου

Αλίκη Μάτση

Δήμητρα Κακαουνάκη

Μαρία Δήμα

Ελένη Γκρούη

Βίκυ Καπετανοπούλου

Αθηνά Κουφοπάνου

Θεοδώρα Αγουρίδου

Μαρία Λούκα

Βασιλική Σιούτη

Ιωάννα Ηλιάδη

Γεωργία Φάσσου

Κατερίνα Μπακιρτζή

Σταυρούλα Πουλημένη

Ανζελίκ Κουρούνις

Ειρήνη Προμπονά

Μάγδα Κλαυδιανού

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: