RSS

Για το δικό μας, αλλά και πολλών άλλων, αποκλεισμό από το facebook

07 Jun

Ανακοίνωση του ιστολογίου Αντίσταση στις γειτονιές

Ήδη κλείνουμε μια βδομάδα αποκλεισμού από το facebook, δεν μπορούμε να μπούμε στην σελίδα και στο λογαριασμό γιατί αρχικά, όπως μας έλεγε το σχετικό μήνυμα, προσπαθήσαμε να μπούμε από “άγνωστη συσκευή ή τοποθεσία” και μετά από αυτό ότι κάποιος τρίτος προσπάθησε να μπει και πάλι από “άγνωστη συσκευή ή τοποθεσία”. Σα να λέμε δηλαδή ότι κάποιος προσπάθησε να μπει στο σπίτι μας πριν καμιά βδομάδα και από τότε η αστυνομία δεν μας αφήνει να μπούμε μέσα για την προστασία μας!!!
Επειδή όμως εμείς είμαστε μάλλον καχύποπτοι μιας και τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι, και χειρότερα σε αρκετούς τους κατέβασαν τις σελίδες τελείως, δεν τα θεωρούμε τυχαία. Οι λογαριασμοί και οι σελίδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ανθρώπων ή συλλογικοτήτων που ανήκουν σε όλο το φάσμα της αριστεράς, από το ΚΚΕ έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αλλά και της αναρχίας ή της αυτονομίας ή κινηματικές σελίδες. Ιδιαίτερα όσοι έβαλαν δημοσιεύματα που αφορούν την Τουρκία και το ξεσηκωμένο λαό της.
Σ’ εμάς δεν είναι η πρώτη φορά που μας παρουσιάζεται πρόβλημα στο facebook, είναι όμως η πρώτη φορά που κρατάει τόσο μεγάλο διάστημα. Και όλως τυχαίως αυτά παρουσιάζονται όταν δημοσιεύουμε κείμενα που αφορούν το κίνημα στην Τουρκία ή το επαναστατικό κίνημα της Ινδίας!
Εμείς φτιάξαμε νέα σελίδα στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/AntistasiStisGeitonies με το εξής μήνυμα:

Φτιάξαμε αυτή τη σελίδα κόντρα στον αποκλεισμό που μας έκανε το facebook από την περασμένη Κυριακή. Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε ότι μας αρέσει, ότι θεωρούμε ότι προωθεί την ανάγκη του λαού μας να αντισταθεί και να ανατρέψει τις πολιτικές που τον εξαθλιώνουν. Και όχι μόνο του δικού μας λαού αλλά όλου του κόσμου! Είτε αρέσει στους διαχειριστές του facebook είτε όχι!
Με βάση δημοσιεύματα στην Αυγή, στο indymedia και αλλού τις τελευταίες μέρες έχουν κατέβει χιλιάδες σελίδες και λογαριασμοί από το facebook γιατί δεν είναι αρεστοί και δεν είναι συμβατοί με τους όρους των διαχειριστών του. Όροι που μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν. Ειδικά αν το εργαλείο μας είναι η λεγόμενη “θεωρία των άκρων”!
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Αυγής
Το facebook “κατέβασε” προφίλ χρηστών “για λόγους ταυτοποίησης”. 
Θύματα πολλά προφίλ αριστερών και αντιεξουσιαστών

Επιβεβαιώνεται από το facebook το κλείσιμο λογαριασμών στην Ελλάδα, στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής ταυτοποίησης των χρηστών του, χωρίς ωστόσο να δίνονται επαρκείς πληροφορίες για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι λογαριασμοί και τον ακριβή αριθμό τους.
Νωρίτερα σήμερα απροσδιόριστος αριθμός χρηστών του facebook είδαν τους λογαριασμούς τους να διαγράφονται χωρίς προφανή λόγο. Σύμφωνα με το indymedia trolls, ομάδες που λειτουργούσαν στην πλατφόρμα του facebook “και είχαν 3.700 μέλη έχουν απομείνει με 100 ενεργά μέλη και όλοι οι υπόλοιποι έχουν απενεργοποιημένο λογαριασμό. (Μπορεί εύκολα να το δει κάποιος που θα ξαναδημιουργήσει νέο λογαριασμό). Έχουν εξαφανιστεί ομάδες με δεκάδες χιλιάδες μέλη και αντιφασιστικό χαρακτήρα καθώς και έχουν κατέβει όλα σχεδόν τα προφίλ που θα μπορούσε να διαχειρίζεται κάποιος/α από αντιεξουσιαστικό χώρο”. Η καταγγελία επαναλήφθηκε και στο Αθηναϊκό indymedia, αλλά και στο twitter. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε βρήκαμε ότι πράγματι είχαν κλείσει λογαριασμοί χρηστών και ομάδων, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να εκτιμήσουμε την κλίμακα και τον ακριβή λόγο.
Σε επικοινωνία που είχε το www.avgi.gr με το γραφείο τύπου του facebook, στην Ιρλανδία, μας ενημέρωσαν ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν επειδή παραβίαζαν τον κανονισμό περί επωνυμίας, ήταν δηλαδή ψευδώνυμοι η ψεύτικοι. “Έχουμε βρει πως όταν οι χρήστες είναι επώνυμοι, μειώνονται οι πιθανότητες παρενόχλησης και εκφοβισμού άλλων χρηστών. Πρόκειται για παγκόσμιο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο” μας είπε στέλεχος του γραφείου τύπου, σχετικά, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έκλεισαν και λογαριασμοί από λάθος, αλλά τονίζουν ότι δεν προτίθενται να λογοκρίνουν όσους ασκούν κριτική σε χώρες, θρησκείες, πολιτικά κόμματα ή ιδέες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η συγκεκριμένη, όσον και άλλες ενέργειες του κοινωνικού δικτύου στρέφονται κατά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας. Στην επικοινωνία που είχαμε με το facebook δεν μας δόθηκε ο αριθμός των λογαριασμών που έκλεισαν, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι το δίκτυο ζητάει ταυτότητες σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει υποψία χρήσης ψεύτικης ταυτότητας κάποιου για λόγους ασφαλείας. Δεν διευκρινίζεται σε ποια νομική βάση μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να κρατάει αρχείο ταυτοτήτων χρηστών και πως μπορεί αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το www.avgi.gr συνεχίζει την έρευνα και θα επανέλθει με αναλυτικό θέμα.

* Ενημέρωση από το ιστολόγιο Οικοδόμος: Από απόψε το βράδυ άρθηκαν (τουλάχιστον για την ώρα) οι “δυσκολίες” (πολλαπλή πληκτρολόγηση για σύνδεση και συμπλήρωση κωδικών επιβεβαιωσης) στις δημοσιεύσεις στη σελίδα “Οικοδόμος”. Υπάρχουν ακόμα περιορισμοί (στους χειρισμούς από τη σελίδα)  στα πεδία των μηνυμάτων και δημοσιεύσεων από τρίτους.

** Ενημέρωση από το ιστολόγιο sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr:

Σε απενεργοποίηση πάνω από 4.000 προφίλ προχώρησε το Facebook… Το “sibilla” είναι λογοκριμένο-απαγορευμένο εδώ και 2 χρόνια! Τιμή μας να μας χαρακτηρίζουν «ανατρεπτικό» μπλογκ…

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: