RSS

Οι καιροί "επιτάσσουν", να "επιστρατεύσουν", οι καθηγητές όλες τους τις δυνάμεις για τη σωτηρία του σχολείου

08 Jun


Του Δημήτρη Τσιριγώτη

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Ένα, όμως, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Οι λέξεις!!. Τη μία καλοπιάνουν σα χάδια και την άλλη σα φίδια. (Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτές που πρωταγωνιστούν περισσότερο αυτή την εποχή στο χώρο των καθηγητών, καθώ και ομόρριζες ή παράγωγες με αυτές):

επιστράτευση, επίταξη, αξιολόγηση, μετάθεση, απόσπαση, οργανική, αναπληρωτές,
αναθέσεις, προεδρικό διάταγμα, λειτουργικό κενό, ωράριο, βαθμός, διαθεσιμότητα, αναξιοπρεπής συμπεριφορά, απόλυση, οι καθηγητές να βάλουν πλάτη, οι καθηγητές είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.
ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ

Καλούνται όλοι οι καθηγητές να επιστρατεύσουν όλη τους την υπομονή και θέληση  και να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.  Οι καιροί είναι δύσκολοι και επιτάσσουν να είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους. Οι καθηγητές οφείλουν να αξιολογήσουν ορθά το ρόλο που διαδραματίζουν στο κοινωνικό σύνολο και να μην μεταθέτουν τα δικά τους προβλήματα στους μαθητές τους και στους γονείς τους  κυρίως τη κρίσιμη ,γι’ αυτούς περίοδο, των πανελλαδικών εξετάσεων. Το σημαντικότερο είναι να μην αποσπούν τη προσοχή των υποψηφίων μαθητών από το στόχο τους .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύνολο των  καθηγητών  αποτελεί  το οργανικό κύτταρο της εκπαίδευσης .Χωρίς αυτούς στην ουσία δεν υπάρχει εκπαίδευση και κανείς άλλος δεν μπορεί να αναπληρώσει το ρόλο που διαδραματίζουν .Σε αυτούς η πατρίδα μας  έχει αναθέσει την ιερή αποστολή να διασφαλίσουν  το ίδιο το μέλλον του δημόσιου σχολείου. Αυτοί με τη σειρά τους ,ανταποκρινόμενοι στο πρόσταγμα  των καιρών,  πρέπει να προασπίσουν τα ιερά και όσια της ελληνικής παιδείας. Η σωστή λειτουργικότητα των σχολείων επιτάσσει ότι όλοι οι καθηγητές ανεξάρτητου  ωραρίου και βαθμού πρέπει να καταθέτουν όλη τους την ψυχή στο έργο που τους έχει ανατεθεί. Οφείλουν να είναι μόνιμα  διαθέσιμοι στο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .Οι καθηγητές παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη σχολική διαδρομή ενός μαθητή από τη στιγμή  που γράφεται στο σχολείο μέχρι τη στιγμή που παίρνει το απολυτήριό του. Με εφόδιο την παιδαγωγική τους επάρκεια και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια . Οι καθηγητές οφείλουν να βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση αφού θεωρούμε ότι  είναι η  ραχοκοκαλιά της κοινωνίας  μας.
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ 
Οι καθηγητές επιτάσσονται και είναι υποχρεωμένοι να διαγράψουν από το μυαλό κάθε σκέψη για απεργία και αντίδραση κατά τη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα  νέα προεδρικά διατάγματα που αφορούν την αύξηση ωραρίου και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των ολικά υπεράριθμων καθηγητών θα συνοδευτούν από τη μη επαναπρόσληψη  10000 περίπου αναπληρωτών και θα οδηγήσουν στην επαγγελματική εξουθένωση χιλιάδες μόνιμους που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής για τα επόμενα χρόνια. Επίσης σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των οργανικά ανηκόντων σε κάθε σχολική μονάδα(μέσω συστήματος Survey και με βάση μόνο τις πρώτες αναθέσεις  και όχι μέσω ΠΥΣΔΕ που γινόταν τόσα χρόνια) οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων. Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει  όσον αφορά τη κάλυψη των χιλιάδων λειτουργικών κενών  που θα προκύψουν το Σεπτέμβρη (κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων).Το πιο πιθανό είναι τα κενά αυτά να καλυφθούν με αποσπάσεις  .Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας εμφανίζονται πλεονάζοντες οπότε στα πλαίσια του προγράμματος “κινητικότητας” ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας. Το κριτήριο στη περίπτωση αυτή για το ποιοι θα απολυθούν θα αποτελέσει ο βαθμός που θα έχουν λάβει κατά  την αξιολόγηση τους .Οι επ’ αόριστον επιστρατευμένοι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν στις αποφάσεις του κράτους .Η οποιαδήποτε αντίσταση στις αποφάσεις αυτές μπορεί να χαρακτηριστεί αναξιοπρεπής συμπεριφορά και να οδηγήσει  αυτοδίκαια σε αργία. Οι καθηγητές που θα τολμήσουν να  βάλουν πλάτη για να σωθεί το δημόσιο σχολείο θα νιώσουν τη μπότα  όταν  θα συνθλίβει τη  ραχοκοκαλιά τους.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Θα στυλώσουμε  τα πόδια στο χώμα  και δεν θα κάνουμε  σε κανέναν τη χάρη να υποχωρήσουμε. Θα βάλουμε  πλάτη για τα παιδιά μας και για το σχολείο που τους αξίζει να έχουν. Θα προτάξουμε τα στήθη  μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια στρατικοποίησης του ελεύθερου  σχολείου.
Θα αγωνιστούμε μέχρι τη  στιγμή που θα καταφέρουμε να πρωταγωνιστούν άλλες λέξεις .Θα φωνάξουμε δυνατά και θα σκορπίσουμε  τις  λέξεις χάδια –φίδια .Θέλουμε λέξεις καθαρές από εκείνες που δεν έχουν  διπλά νοήματα: δάσκαλος ,καθηγητής ,μαθαίνω ,δημόσιο σχολείο, παιδεία, γνώση, κριτική σκέψη, πνεύμα, παιδαγωγός, ίσες ευκαιρίες μάθησης, εκπαίδευση, μόρφωση ,καλλιέργεια, δημιουργία, ελευθερία, πολιτισμός, δημοκρατία.
Δημήτρης Τσιριγώτης, Φυσικός
Πηγή: alfavita
Advertisements
 
 

One response to “Οι καιροί "επιτάσσουν", να "επιστρατεύσουν", οι καθηγητές όλες τους τις δυνάμεις για τη σωτηρία του σχολείου

  1. Alexandros Raskolnick

    June 8, 2013 at 8:47 pm

    Όλο, θα και θα και θα, σπάσε βρε παραμυθά… Έξω οι δρόμοι αναπνέουν

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: