RSS

Προσωπικά αντικείμενα του Άρη Βελουχιώτη

23 Jul

Η ταμπακιέρα


Ένα από τα προσωπικά αντικείμενα του Άρη που κράταγε πάντα μαζί του και που τον συνόδευσαν ως στον θάνατο. Μετά το θάνατό του λέγεται ότι η ταμπακιέρα του Άρη αφέθηκε μαζί με το ρολόι και το περίστροφό του πάνω στο άψυχο σώμα του και ως εκ τούτου πάρθηκε από τους διώκτες του. Άλλες αναφορές θέλουν την ταμπακιέρα να δωρίζεται σε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Άρη λίγο πριν τον θάνατό του. 


Το ξίφος του Άρη


Ξίφος του Άρη Βελουχιώτη που εικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία και το οποίο πιθανότατα είναι διακοσμητικό εγχειρίδιο της Σχολής Ευελπίδων ή άλλης στρατιωτικής ακαδημίας. Το εγχειρίδιο του Άρη δωρίστηκε αρχικά στην ΕΔΙΑ από παλαιό αντάρτη του ΕΛΑΣ που το είχε πάρει όταν ο Βελουχιώτης το ξέχασε σε μια επίσκεψή του στη Θεσσαλία. Σήμερα το ξίφος δωρίστηκε από την ΕΔΙΑ στο υπό ανέγερση μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Λαμίας. Έως σήμερα άγνωστο παραμένει το όνομα του εν ζωή αντάρτη του ΕΛΑΣ που το είχε στην κατοχή του κατόπιν επιθυμίας του ιδίου. Το ξίφος του Άρη δωρίστηκε μαζί με έναν χάρτη του στρατοπέδου του Χαΐδαρίου.

Το γνωστό από τον Μελεντζή εγχειρίδιο του Άρη

Ο “Ελβετός”


Σε πολλές περιπτώσεις αντάρτες και επιτελείς του ΕΛΑΣ είχαν δωρίσει διάφορα περίστροφα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ. Ο Άρης τα αρνούνταν όλα. “Το περίστροφο το κουβαλάει κανείς φιλώντας την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό του. Για αυτό τον σκοπό μου κάνει και αυτό το παλιό περίστροφο.” έλεγε ο ίδιος. Το εν λόγω παλιό περίστροφο ήταν ένα παλιού τύπου ελβετικό 1882/29 Revolver. Ο Άρης και οι αντάρτες του το αποκαλούσαν “Ο Ελβετός”. Μια εκδοχή για την αυτοκτονία του Άρη θέλει τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ να αυτοκτόνησε με αυτόν. Μετά πάντως την αυτοκτονία του, ο Τζαβέλλας, ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του Άρη, έσπασε στο Ελβετό, μαζί με το ρολόι του επάνω στα βράχια. Το εάν εν τέλει ο Ελβετός βρέθηκε από τους διώκτες του Άρη και που βρίσκεται σήμερα παραμένει άγνωστο. 


Το 1882/29 Revolver σαν τον Ελβετό του Άρη

Γράμμα στον Νίκο ΖαχαριάδηΗ πρώτη και η δεύτερη σελίδα του προσωπικού γράμματος που έστειλε ο Άρης Βελουχιώτης προς τον γ.γ. του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Το γράμμα φέρει την ημερομηνία 4 Ιουνίου 1945 και σε αυτό ο Άρης δηλώνει ότι νιώθει έτοιμος να σταματήσει κάθε ενέργεια εάν του το ζητήσει ο γενικός γραμματέας. 


Δελτίο Εγκληματικότητας του Άρη Βελουχιώτη


Πάς τίμιος Έλλην οφείλει να καταγγείλει στις κατοχικές αρχές τον Αθανάσιο Κλάρα ή Αναστασιάδη ή Δημητριάδη ή Άρη ή Βελουχιώτη, αρχηγό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ”. Το δελτίο εγκληματικότητας αφορά την επικήρυξη τού του 1943 από τις κατοχικές αρχές και φέρει τις φωτογραφίες που διέθετε η Ασφάλεια ήδη από την εποχή του Μανιαδάκη. 
Θεωρητικό κείμενο του Άρη ΒελουχιώτηΈνα από τα σπάνια και λίγα θεωρητικά κείμενα που έγραψε ο Θανάσης Κλάρας. Το κείμενο αφορά παρατηρήσεις σχετικά με το διεθνές εμπόριο με αφορμή άρθρο του περιοδικού “Αμερικανικές Εξαγωγές”. 
Πτυχίο του Άρη Βελουχιώτη


Το 1919, ο Άρης Βελουχιώτης, σε ηλικία 14 ετών, φεύγει από την πόλη και και μπαίνει οικότροφος στην Αβερόφειο Μέση Γεωργική Σχολή Λάρισας. Εκεί ο Κλάρας θα εξελιχθεί σε επιμελή και σχολαστικό μαθητή, πράγμα που εμφανίζεται και στα σωζόμενα μέχρι σήμερα σχολικά του τετράδια. Όταν τελείωσε το 1922 την σχολή επέστρεψε στην Λαμία. Εκεί ο πατέρας του ελπίζει ότι θα ασχοληθεί με τα κτήματα της οικογένειας στην Στυλίδα, όμως ο Κλάρας αρνείται λέγοντας πως “αν γίνονταν πλούσιος θα έπαυε να σκέπτεται τους φτωχούς“. Αργότερα θα αναζητήσει εργασία στο Δημόσιο. Το 1923, θα αποχωρήσει από την θέση του αρνούμενος να συμμετάσχει στα ρουσφέτια της εποχής του. Οικογενειακή φωτογραφία του Άρη ΒελουχιώτηΟ Δικηγόρος Δημήτριος Κλάρας με τη σύζυγό του Αγλαΐα, το γένος Ζέρβα (δεύτερη εξαδέλφη του Ναπολέοντα Ζέρβα) φωτογραφίζεται με τα παιδιά του. Καθήμενος ο μικρότερος γιος Μπάμπης Κλάρας, όρθια η Λιλή (Αργυρώ – Ευαγγελία) και δίπλα της ο μεγαλύτερος γιος Περικλής Κλάρας. Δεξιά του ο Θανάσης Κλάρας, μαθητής της Γεωργικής Σχολής Λάρισας. Ο μικρός αδελφός του Θανάση ακολούθησε τον Θανάση στο βουνό και αργότερα εξελίχθηκε σε συγγραφέα και κριτικό. 
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: